Montag, 8. Juni 2015

Φωτογραφία «εκ Ρουστίκων», 1909


Εικονίζονται, αριστερά, ο Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης (θείος του Μανόλη Αναγνωστάκη) και, δεξιά, ο Φάσσης (θείος του Μανούσου Φάσση), «εκ Ρουστίκων». Ως γνωστόν, το χωριό Ρούστικα Ρεθύμνης είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα του Μανόλη Αναγνωστάκη, Ανέστη. Από τη φωτογραφία προκύπτει ότι είναι και ο τόπος καταγωγής του Μανούσου. Οι στενές σχέσεις των δύο οικογενειών, Αναγνωστάκη και Φάσση, συνεχίστηκαν και στους απογόνους, όπως δείχνει η μακρόχρονη και στενή φιλία του Μανόλη Αναγνωστάκη με τον Μανούσο Φάσση.
Στη φωτογραφία το μικρό όνομα του Φάσση δεν αναγράφεται. Το επίθετο μάλιστα γράφεται "Φάσος". Γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτή ήταν η αρχική γραφή (για την ακρίβεια "Φάσσος") του επωνύμου των Φάσσηδων, οι οποίοι μάλλον κατάγονταν από βενετοκρητική οικογένεια. Με βάση κάποια στοιχεία από το αρχείο, εικάζουμε ότι το πρόσωπο που εικονίζεται ήταν ο θείος του ποιητή "Μανούσος", από τον οποίο άλλωστε πήρε το όνομά του ο ποιητής.


Υ.Γ.: Ακόμη κι αν στη φωτογραφία δεν υπήρχαν γραμμένες οι πληροφορίες για τα πρόσωπα, η ομοιότητα του Μανόλη Αναγνωστάκη με τον θείο του Κωνσταντίνο είναι αδιάψευστο τεκμήριο της συγγένειας.


Φωτογραφίες: Ρούστικα Ρεθύμνου
Κείμενο: Ξανθή Κόμη

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen